Ένα από τα πιο σημαντικά – αλλά συχνά παραβλεπόμενα – στοιχεία στη σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας στο ψυγείο και την κατάψυξη.
Είτε θέλεις να αποφύγεις αλλοιώσεις στα τρόφιμα, είτε να μειώσεις τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων (όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια), το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείς ότι οι θερμοκρασίες είναι σωστές.
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για την ψύξη;
Η ιδανική θερμοκρασία για τον θάλαμο ψύξης (δηλαδή το κύριο τμήμα του ψυγείου) είναι:
Από 2°C έως 4°C
- Κάτω από 5°C αναστέλλεται η ανάπτυξη των περισσότερων παθογόνων μικροοργανισμών.
- Αν είναι υψηλότερη, το φαγητό αλλοιώνεται πιο γρήγορα.
- Αν είναι κάτω από 0°C, τα τρόφιμα μπορεί να παγώσουν (όχι ιδανικό για φρέσκα λαχανικά και γαλακτοκομικά).
Τι να κάνεις:– Τοποθέτησε θερμόμετρο ψυγείου στο μεσαίο ράφι για ακριβή ένδειξη.- Ρύθμισε το ψυγείο ώστε να διατηρείται γύρω στους 3°C.- Μην ανοίγεις συχνά την πόρτα και άφηνε περιθώρια αέρα γύρω από τα ράφια.
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για την κατάψυξη;
Για την κατάψυξη, η σωστή θερμοκρασία είναι:
-18°C ή χαμηλότερη
- Σε αυτή τη θερμοκρασία σταματά εντελώς η ανάπτυξη μικροβίων.
- Τα τρόφιμα διατηρούνται για μήνες χωρίς αλλοίωση, αν είναι σωστά συσκευασμένα.
Προσοχή:– Η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια – απλώς τα “παγώνει”. Αν κάτι ήταν αλλοιωμένο πριν καταψυχθεί, παραμένει επικίνδυνο όταν ξεπαγώσει.- Απόψυξε και καθάριζε την κατάψυξη κάθε 6 μήνες για να διατηρεί την απόδοση της.
Extra tips για ασφαλή χρήση
- Μην γεμίζεις υπερβολικά το ψυγείο: Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα.
- Μην βάζεις ζεστά φαγητά: Άφησέ τα να κρυώσουν πρώτα, αλλιώς ανεβάζουν τη θερμοκρασία συνολικά.
- Μην ξεχνάς την πόρτα ανοικτή: Ακόμα και λίγα λεπτά μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα της ψύξης.
- Έλεγχε τις λαστιχένιες τσιμούχες: Αν δεν κλείνει σωστά η πόρτα, το ψυγείο δεν “δουλεύει” όπως πρέπει.