Πήρατε την μεγάλη απόφαση να κάνετε καλύτερο έλεγχο της διατροφής σας αλλά δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε; Αρχικά, η ιεράρχηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης. Κατά δεύτερον, ελέγχοντας τις μερίδες σας θα μπορέσετε και να τρώτε λιγότερες θερμίδες αρκεί να είναι σε θέση να καλύψουν την υποχρεωτική ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Αρχίστε να κάνετε μικρές αλλαγές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο σώμα και τη διάθεσή σας και η απώλεια βάρους θα έρθει από μόνη της. Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να έχετε καλύτερο έλεγχο στο τι τρώτε.
1) Χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κάτι προφανές. Όμως, είναι γεγονός ότι το μέγεθος των μερίδων μας έχει ψυχολογικό αντίκτυπο πάνω μας. Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε ένα μεγάλο πιάτο για μεσαίες μερίδες και να σας φαίνεται άδειο, θα πρέπει να προτιμήσετε ένα μικρότερο πιάτο που θα σας προσφέρει την αίσθηση της πληρότητας. Μια άλλη θετική πτυχή για την χρήση μικρότερων πιάτων είναι ότι αν χωρέσετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο, θα έχετε καλύτερα ψυχικά αποτελέσματα και θα είστε πιο ικανοποιημένοι με το μέγεθος των γευμάτων σας.
2) Προτιμήστε τα φρέσκα λαχανικά
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και λίπη, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Από την άλλη, η προετοιμασία των γευμάτων σας με φρέσκα υλικά και στις σωστές αναλογίες θα παίξει τεράστιο ρόλο στη δημιουργία θετικών διατροφικών συνηθειών. Έχετε σαν στόχο να ενσωματώσετε φρέσκα προϊόντα στην διατροφή και στον τρόπο που μαγειρεύετε. Μερικές φορές, θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποια συστατικά λόγω της εποχής ωστόσο, μπορείτε σχεδόν πάντα να τα αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο, φρέσκο προϊόν.
3) Ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων
Αυτή η μικρή συνήθεια μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που τρώτε. Συνήθως, γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί υδατάνθρακες και λίπος θα οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες και τα λίπη κακά σε ορισμένους συνδυασμούς θρεπτικών ουσιών, επομένως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η λίστα με τα θρεπτικά συστατικά και ο αριθμός των θρεπτικών συστατικών που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη συσκευασία είναι αρκετά ως προς την ημερήσια πρόσληψη που χρειάζεστε. Οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν από τις τροφές συγκεκριμένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων κτλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως πρέπει να λάβετε υπόψη και αυτούς τους παράγοντες εκτός από τις θερμίδες.
4) Μην τρώτε τα υπολείμματα των άλλων
Είναι γεγονός πως τα τρόφιμα δεν πρέπει να σπαταλώνται και να πετιούνται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν τελειώσετε τνη μερίδα σας πρέπει να φάτε και τα υπολείμματα κάποιου άλλου. Πρέπει να καταπολεμήσετε τον πειρασμό να φάτε τα πάντα από τα πιάτα του παιδιού σας ή άλλων μελών της οικογένειάς σας. Μπορείτε πάντα να φτιάξετε κάτι με τα υπολείμματα ή μπορείτε να μαγειρεύετε μικρότερες ποσότητες ώστε να μην περισσεύει φαγητό.
5) Μετρήστε την ποσότητα
Χρησιμοποιείστε κάποιου είδους δοσομετρικής κούπας για προσδιορίσετε το μέγεθος των μερίδων σας. Μπορείτε να μετρήσετε σε ειδικές δοσομετρητές αλλά μπορείτε εξίσου καλά να χρησιμοποιήσετε φλιτζάνια τσαγιού, απλές κούπες ή συγκεκριμένα μπολ ή ακόμα και την παλάμη σας για να μετράτε το φαγητό σας κάθε φορά.
6) Μην διπλασιάζετε τους υδατάνθρακες
Εάν έχετε ήδη κάποιο είδος υδατανθράκων στα γεύματά σας, όπως πατάτες, ρύζι ή καλαμπόκι, τότε, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε να διπλασιάσετε τους υδατάνθρακες σας τρώγοντας πχ ψωμί. Αν ωστόσο εξακολουθείτε να θέλετε λίγο ψωμί ενώ τρώτε το γεύμα σας, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε μερικούς από τους αμυλούχους υδατάνθρακες από το πιάτο σας ανάλογα ή φάτε μικρότερες μερίδες, δεδομένου ότι το ψωμί θα σας κάνει να νιώσετε σύντομα χορτάτοι.