Όλοι το έχουμε βιώσει. Είτε όταν απαντάμε emails χωρίς να το καταλάβουμε, παίζουμε με τα παιδιά χωρίς τον ενθουσιασμό που θα θέλαμε, είτε ακούμε τις λεπτομέρειες ενός καυγά χωρίς να δίνουμε πλήρη προσοχή, είναι φυσικό κάποιες φορές να χάνουμε τη συγκέντρωσή μας.
Η αδυναμία συγκέντρωσης είναι κάτι που έχει επηρεάσει τους περισσότερους σε κάποια φάση της ζωής τους. Αλλά τι γίνεται όταν αυτό το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται μόνιμο και αρχίζει να επηρεάζει τη δουλειά και τις σχέσεις σας αρνητικά; Τότε είναι η στιγμή να αναλάβετε δράση.
Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα έχετε βαρεθεί να αντιμετωπίζετε την έλλειψη συγκέντρωσης και θέλετε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Ίσως θέλετε να ζήσετε κάθε μέρα με συνείδηση και παρουσία, απολαμβάνοντας την ευφυΐα και τα οφέλη που προσφέρει η «παρουσία στο παρόν». Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις για όσους ανησυχούν για τη συγκέντρωσή τους. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης, εδώ είναι 7 πιθανές λύσεις.
1. Βελτιώστε την υγιεινή του ύπνου σας
Ασφαλώς, κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται τόσο πολύ ύπνο κάθε νύχτα. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε: αν κοιμάστε μόνο πέντε ώρες ή λιγότερο, η συγκέντρωσή σας θα επηρεαστεί σημαντικά. Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί τον χρόνο για να «επαναφορτίσει» τον εαυτό του, και η έλλειψη ύπνου επηρεάζει έντονα τη γνωστική μας λειτουργία. Ο κατάλληλος ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την παραγωγικότητα και την απόδοσή σας, που συχνά λέγεται ότι ο ύπνος θα έπρεπε να συνταγογραφείται από τους γιατρούς.
Αν κοιμάστε αρκετά κάθε νύχτα – 7 έως 8 ώρες είναι ιδανικές για την καλύτερη γνωστική απόδοση και γρήγορη σκέψη – θα νιώθετε πιο ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι όταν ξυπνάτε. Επιπλέον, θα έχετε αρκετή ενέργεια για να αντιμετωπίσετε ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα της ημέρας σας.
Για να κοιμάστε καλύτερα, αρχίστε με τη βελτίωση της ρουτίνας σας πριν από τον ύπνο. Πώς προετοιμάζεστε για τον ύπνο και οι δραστηριότητές σας στις ώρες πριν από αυτόν είναι καθοριστικοί παράγοντες για το αν θα είναι αναζωογονητικός ή όχι.
Άσκηση μερικές ώρες πριν από τον ύπνο, καθώς και γιόγκα ή διαλογισμός λίγο πριν κοιμηθείτε, μπορούν να είναι εξαιρετικά βοηθητικά. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να αφαιρέσετε όλες τις περισπασμούς από το υπνοδωμάτιο, ειδικά τις οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως και τις συσκευές που παράγουν ειδοποιήσεις (βλέποντάς σας, τηλέφωνο) που θα σας αναγκάσουν να αντιδράσετε. Προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε νύχτα για να ρυθμίσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας και να φέρετε το βιολογικό σας ρολόι στις δικές σας ανάγκες.
2. Φτιάξτε τη ρουτίνα σας το πρωί
Ένας άλλος βασικός παράγοντας για τη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου και τη βελτίωση της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η ρουτίνα σας το πρωί. Αν και δεν είμαστε όλοι προγραμματισμένοι να ξυπνάμε νωρίς και με ενέργεια, το να γίνετε «πρωινός τύπος» μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στη συγκέντρωση.
Το κλειδί βρίσκεται στα μικρά τελετουργικά που επαναλαμβάνετε κάθε πρωί και στις θετικές συνήθειες που δημιουργείτε από αυτά. Όπως γνωρίζετε, το κουμπί «αναβολής» είναι ο σύμμαχος των κουρασμένων ματιών. Εκείνα τα επιπλέον λεπτά, που φαίνονται τόσο πολύτιμα τη στιγμή εκείνη, δεν είναι αρκετά για να ολοκληρώσετε έναν πλήρη κύκλο ύπνου και, ως εκ τούτου, θα σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο ξεκούραστοι από ό,τι αν είχατε σηκωθεί αμέσως.
Για να το καταφέρετε αυτό, τοποθετήστε το ξυπνητήρι σας μακριά από το κρεβάτι, ώστε να χρειαστεί να σηκωθείτε για να το κλείσετε. Τότε, εκμεταλλευτείτε αυτή την κίνηση για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια! Καλημέρα!
Ένα ελαφρύ πρωινό άσκησης μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την παραγωγή κορτιζόλης και ενδορφινών, οι οποίες είναι μεγάλες συμβάλλουσες στην εγρήγορση και την προσοχή μας. Φυσικά, ένα ελαφρύ και υγιεινό πρωινό δεν κάνει κακό!
3. Ελέγξτε τα μάτια σας
Αισθάνεστε πιο κουρασμένοι όσο προχωράει η μέρα; Εμφανίζεται πονοκέφαλος μετά από μερικές ώρες μπροστά στην οθόνη και δεν λέει να υποχωρήσει; Αν ναι, ίσως χρειάζεται να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας.
Η κακή όραση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συγκέντρωσης. Αν πρέπει να σκύβετε ή να επικεντρώνετε υπερβολικά σε αντικείμενα, θα νιώθετε εξαντλημένοι, ενώ διατρέχετε τον κίνδυνο να διοχετεύετε γνωστική ενέργεια για την προσπάθεια να ευθυγραμμίσετε την όρασή σας. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα συγκέντρωσης σας θα πέσουν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την όρασή τους να επιδεινώνεται με την ηλικία και πολλοί από αυτούς θα χρειαστούν γυαλιά ή φακούς επαφής ως προϋπόθεση. Ένας έλεγχος ματιών είναι αρκετά φθηνός, και συχνά δωρεάν, ανάλογα με το πού θα πάτε, και κάθε ενήλικας θα πρέπει να κάνει έναν περιστασιακά.
Εκτός από τα παραδοσιακά γυαλιά και φακούς επαφής, υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που μπορούν να βελτιώσουν την όρασή σας και, κατά συνέπεια, τη συγκέντρωσή σας. Η ορθοκερατολογία (Ortho-K), μια μη χειρουργική διαδικασία, περιλαμβάνει τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων φακών επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας για την προσωρινή αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς, προσφέροντας καθαρή όραση κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς την ανάγκη γυαλιών ή φακών επαφής.
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση LASIK, που αναδιαμορφώνει μόνιμα τον κερατοειδή για τη διόρθωση της όρασης, και την PRK (Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή), μια παρόμοια διαδικασία που συχνά συνιστάται για άτομα με λεπτότερο κερατοειδή.
Εξετάστε αυτές τις επιλογές με τον οφθαλμίατρο σας για να βρείτε την καλύτερη λύση για τις ανάγκες της όρασής σας και να βελτιώσετε τη συγκέντρωσή σας.
4. …Και τα αυτιά σας
Αν η συγκέντρωσή σας μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε και έναν έλεγχο ακοής. Όσοι υποφέρουν από μείωση της ακουστικής αντίληψης ή από προβλήματα ακοής, μπορεί να έχουν μειωμένη γνωστική λειτουργία λόγω αυτού. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αναδιοργάνωση της εγκεφαλικής προτεραιοποίησης των αισθήσεων όταν μία από αυτές υπολειτουργεί. Αν δυσκολεύεστε να ακούσετε τι συμβαίνει γύρω σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και σοβαρή μείωση της συγκέντρωσης.
Ευτυχώς, το ΕΣΥ προσφέρει δωρεάν τεστ ακοής. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό και να ζητήσετε παραπομπή για εξέταση. Υπάρχουν επίσης αρκετά online τεστ ακοής, τα οποία μπορείτε να βρείτε μέσω μιας γρήγορης αναζήτησης και να εκτελέσετε με ακουστικά ή κεφαλοσυσκευές, αν και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε ως απόλυτη διάγνωση.
5. Μείνετε ενυδατωμένοι
Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συγκέντρωσή σας και τη γνωστική σας λειτουργία. Ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση και πτώση της διανοητικής απόδοσης. Καθιερώστε τη συνήθεια να πίνετε νερό τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος είναι να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά, και περισσότερο αν είστε σωματικά δραστήριοι ή βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον. Κρατήστε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού μαζί σας για να θυμάστε να μένετε ενυδατωμένοι. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης σας.
6. Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα και το διαλογισμό
Η ενσωμάτωση της συνειδητότητας και του διαλογισμού στη καθημερινότητά σας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη συγκέντρωσή σας και την διανοητική σας καθαρότητα. Η συνειδητότητα περιλαμβάνει την πλήρη προσοχή στο παρόν, κάτι που μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συγκέντρωση.
Ξεκινήστε με λίγα λεπτά διαλογισμού κάθε μέρα, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια καθώς γίνεται πιο άνετη η πρακτική. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και online πηγές διαθέσιμες για να σας καθοδηγήσουν στις ασκήσεις συνειδητότητας και τις τεχνικές διαλογισμού. Με την τακτική πρακτική της συνειδητότητας, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να παραμένει συγκεντρωμένος και παρών, οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής σας.
7. Σκεφτείτε την καριέρα σας
Αν τα επίπεδα συγκέντρωσής σας είναι χαμηλά μόνο όταν βρίσκεστε στη δουλειά, ίσως να οφείλεται σε έλλειψη διέγερσης και προκλήσεων, κάτι που επηρεάζει την εστίαση σας. Όταν δεν ασχολούμαστε αρκετά με μια εργασία, το μυαλό μας αρχίζει να περιπλανάται, και σύντομα χάνουμε την προσοχή μας σε αυτό που πρέπει να κάνουμε.
Να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν είναι ιατρικό πρόβλημα. Αντί να το αντιμετωπίζετε ως κάτι αρνητικό, γιατί να μην σκεφτείτε να αναζητήσετε νέες ευκαιρίες; Έχουμε μόνο μία ζωή, γιατί να τη σπαταλάμε σε μια δουλειά που δεν μας συναρπάζει; Αναζητήστε νέες προκλήσεις και ανανεωμένη εστίαση, και ίσως βρείτε ότι η ζωτικότητά σας επιστρέφει!
Συμπερασματικά
Όλοι μας νιώθουμε λίγο βαρετοί και αποσπασμένοι από καιρό σε καιρό, και αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά αν τα προβλήματα συγκέντρωσης επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις, τη δουλειά ή τα χόμπι σας, τότε ίσως είναι καιρός να λάβετε μέτρα.