Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η βρώμη είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων. Εξαιτίας των ωφέλιμων επιπτώσεών της στην υγεία, όπως η μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης, η βρώμη έχει αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Το πίτουρο βρώμης περιέχει μόνο το πίτουρο του σπόρου, ενώ οι νιφάδες βρώμης προέρχονται από ολόκληρο το σπόρο γι’ αυτό ανήκει στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι νιφάδες βρώμης είναι επίσης γνωστές και ως πλιγούρι βρώμης. Μαγειρεύεται εύκολα και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε smoothies, milkshakes, μπολ πρωινού με γιαούρτι και φρούτα και ακόμη και σε επιδόρπια όπως κέικ, cupcakes, muffins και μπισκότα.
Η βρώμη συνοδεύεται από μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους.
Δίαιτα βρώμης για απώλεια βάρους: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτήν τη δίαιτα 7 ημερών
Αυτά είναι τα 5 σημαντικότερα οφέλη για τον οργανισμό από την κατανάλωση βρώμης, που θα σας κάνουν να την εντάξετε οπωσδήποτε στην διατροφή σας.
1. Προστατεύει την καρδιά
Η βρώμη είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, οι διαιτητικές ίνες στη βρώμη είναι γνωστό ότι μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) χωρίς να επηρεάζουν την καλή χοληστερόλη (HDL). Επιπλέον, η βρώμη περιέχει φυτικές λιγνάνες, οι οποίες είναι επίσης γνωστό ότι προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Ως εκ τούτου, η προσθήκη βρώμης στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης μας και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας.
2. Ρυθμίζει τις κινήσεις του εντέρου
Όπως γνωρίζουμε η βρώμη είναι γεμάτη με φυτικές ίνες (τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες), συνεπώς η καθημερινή κατανάλωση βρώμης μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου. Η προσθήκη βρώμης στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να κρατήσει μακριά το θέμα της δυσκοιλιότητας. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να την εντάξετε στο πρωινό σας.
3. Ελέγχει τον διαβήτη
Η βρώμη είναι γνωστό ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Εάν είστε διαβητικός, πρέπει να συμπεριλάβετε τη βρώμη στην καθημερινή διατροφή. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες στη βρώμη βοηθούν στην επιβράδυνση της μετατροπής ολόκληρου του φαγητού σε απλά σάκχαρα και η βήτα-γλυκάνη καθυστερεί την πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πριν από τα γεύματα και επιβραδύνει την αύξηση μετά από ένα γεύμα.
4. Αποτρέπει την υπέρταση
Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να καταναλώνουν βρώμη καθώς μια ημερήσια δόση αυτής της ταπεινής τροφής μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος και με τη σειρά του να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης. Μπορείτε να ακολουθήσετε μια δίαιτα με πλιγούρι βρώμης για να διατηρήσετε τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης.
5. Προστατεύει το δέρμα
Η βρώμη έχει χρησιμοποιηθεί ως καταπραϋντικός παράγοντας για την ανακούφιση από τον κνησμό και τον ερεθισμό, ενώ παρέχει επίσης μια σειρά από οφέλη για το δέρμα. Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να ομαλοποιήσει το pH του δέρματος. Βοηθά επίσης στην ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.