Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από τις βιταμίνες D και C, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας. Βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος, ενισχύει τα οστά και προστατεύει την καρδιά. Επιπλέον, συνεργάζεται άψογα με τη βιταμίνη D, ενισχύοντας την απορρόφησή της και αποτρέποντας τον κίνδυνο υπερβολικού ασβεστίου στον οργανισμό. Ας δούμε πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ποσότητα αυτής της πολύτιμης βιταμίνης και γιατί είναι σημαντική για την καθημερινότητά μας.
Τι είναι η βιταμίνη Κ και ποια είναι η δράση της;
Η βιταμίνη Κ χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη): Βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη): Βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, ζυμωμένα τρόφιμα και παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου.
Η βιταμίνη Κ:
- Συμβάλλει στην πήξη του αίματος, αποτρέποντας αιμορραγίες.
- Ενισχύει τα οστά, προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση και τις κατάγματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
- Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εναποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες.
- Προστατεύει τον εγκέφαλο, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Πώς σχετίζεται η βιταμίνη Κ με τη βιταμίνη D;
Η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη D συνεργάζονται για την ενίσχυση της υγείας των οστών και της καρδιάς. Η βιταμίνη D βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών που ενεργοποιούνται μόνο με τη βοήθεια της βιταμίνης Κ. Αν λείπει η βιταμίνη Κ, αυτές οι πρωτεΐνες δεν ενεργοποιούνται, με αποτέλεσμα την κακή διαχείριση του ασβεστίου στον οργανισμό.
Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ;
Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ, προτιμήστε:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο, μαρούλι.
- Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών.
- Ζυμωμένα τρόφιμα όπως το kimchi, το κεφίρ και το natto.
- Ζωικά προϊόντα: αυγά, συκώτι κοτόπουλου, βούτυρο.
- Τυριά με μπλε μούχλα όπως το gorgonzola.
- Φρούτα: μύρτιλα, σύκα.
- Φυτικά έλαια: ελαιόλαδο, σογιέλαιο.
Ποιος χρειάζεται συμπληρώματα βιταμίνης Κ;
Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα για:
- Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα όπως η κοιλιοκάκη ή οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
- Όσους λαμβάνουν μακροχρόνια αντιβιοτικά, που καταστρέφουν τα βακτήρια του εντέρου που παράγουν βιταμίνη Κ.
- Άτομα με χαμηλά επίπεδα προθρομβίνης, μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στην πήξη του αίματος.
Πόση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε καθημερινά;
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι:
- 90 μg για τις γυναίκες
- 120 μg για τους άνδρες
Συνδυάστε τη βιταμίνη Κ με ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά για καλύτερη απορρόφηση.
Η βιταμίνη Κ μπορεί να είναι λιγότερο γνωστή, αλλά είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του σώματος. Συνδυάστε την με τη βιταμίνη D για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και προσθέστε τα κατάλληλα τρόφιμα στη διατροφή σας για να ενισχύσετε την ευεξία σας.