Ο χυμός πορτοκαλιού ειδικά ο φρεσκοστυμμένος, είναι μια πολύ καλή πρόταση για να ξεκινήσετε τη μέρα τους γεμάτοι ενέργεια. Τα οφέλη του είναι αναμφισβήτητα καθώς αποτελεί πηγή βιταμίνης C και πολλών θρεπτικών συστατικών και μετάλλων για αυτό και η κατανάλωση του συνιστάται από τους εδικούς για την εξασφάλιση ενός υγιούς και ισορροπημένου ανοσοποιητικού.
Δείτε λοιπόν τι θα συμβεί στον οργανισμό σας από την καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκάλι.
Σωστή ενυδάτωση
Ο χυμός πορτοκάλι είναι μια εξαιρετική επιλογή για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο ειδικά αν δεν μπορείτε να πιείτε την απαιτούμενη ποσότητα νερού. Είναι εύγευστος συνεπώς μπορούν να τον καταναλώνουν άνετα ακόμα και τα παιδιά, αποτελείτε από 85% νερό, ενώ επίσης περιέχει και μέταλλα τα όποια διατηρούν τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.
Πρόσληψη βιταμινών
Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού ισοδυναμεί με μια μερίδα φρούτων και περιλαμβάνει το 67% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C καθώς και το 18% θειαμίνης (Βιταμίνη Β1) που χρειαζόμαστε καθημερινά. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.Μια μερίδα 240 ml χυμού πορτοκαλιού παρέχει περίπου: 110kcal, 2 γραμμάρια πρωτεϊνης, 26 γραμμάρια υδατάνθρακες, 67% της ΣΗΔ σε βιταμίνη C, 15% ΣΗΔ Φολικό οξύ, 10% ΣΗΔ σε κάλιο και 6% ΣΗΔ σε μαγνήσιο.
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμίνης C, μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η βιταμίνη C συμβάλλει στην προώθηση του σχηματισμού οστών, στην επούλωση των πληγών και στην υγεία των ούλων. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή του μεταλλικού καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, αποτρέπει την απώλεια οστών και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και ασκορβικό οξύ.
Τα αντιοξειδωτικά προάγουν την υγεία αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη – μια ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ασταθών μορίων γνωστών ως ελεύθερων ριζών. Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη.
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά
Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρές εναποθέσεις μετάλλων που συσσωρεύονται στα νεφρά, προκαλώντας συχνά συμπτώματα όπως έντονο πόνο, ναυτία ή αίμα στα ούρα. Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αυξήσει το pH ή τα ούρα, καθιστώντας τα πιο αλκαλικά. Μελέτες δείχνουν ότι το υψηλότερο, πιο αλκαλικό pH των ούρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά.
Μια μικρή μελέτη παρατήρησε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν πιο αποτελεσματικός από τη λεμονάδα στη μείωση αρκετών παραγόντων κινδύνου για πέτρα στα νεφρά. Μια άλλη μελέτη σε 194.095 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την εβδομάδα.
Λαμπερό δέρμα
Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού βοηθάει την επιδερμίδα να παραμένει λαμπερή όλη την ημέρα. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την δημιουργία κολλαγόνου και για την διατήρηση ισορροπίας μεταξύ αυτού και της ελαστίνης. Επιπλέον η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από κυτταρικές βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες, μπορούν επίσης να προληφθούν με την βιταμίνη C.
Βελτίωση της υγείας της καρδιάς
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη – και να βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και δυνατή. Η μακροχρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μείωσε τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της «κακής» χοληστερόλης LDL. Επιπλέον, η κατανάλωση χυμού φρούτων ήταν αποτελεσματική στη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες.
Πιθανά μειονεκτήματα
Αν και ο χυμός πορτοκαλιού συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, είναι επίσης πλούσιος σε θερμίδες και ζάχαρη. Ένα ολόκληρο πορτοκάλι έχει περίπου 63 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι φυσικού χυμού έχει 118. Πολλοί τύποι χυμού πορτοκαλιού του εμπορίου έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση χυμού φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Σε αντίθεση με τα ολόκληρα πορτοκάλια, ο χυμός στερείται φυτικών ινών, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο χορταστικός και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ένα πορτοκάλι έχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, σε αντίθεση με ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού που έχει μόνο 0,5 γραμμάρια. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες είναι αυτές που έχουν τον μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο της πείνας και ο χυμός πορτοκαλιού στερείται της επαρκής ποσότητας και των δύο, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πείνα πιο σύντομα από ότι θα έπρεπε.
Η εξάσκηση στον έλεγχο των μερίδων και η επιλογή του φρεσκοστυμμένου ή 100% φυσικού χυμού πορτοκαλιού μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.