Οι ελιές, ο πολύτιμος καρπός της ελιάς, αποτελούν βασικό συστατικό των μεσογειακών πιάτων. Συχνά κόβονται σε φέτες ή χρησιμοποιούνται ολόκληρες σε συνταγές, αποτελούν βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας και συνοδεύουν υπέροχα όσπρια και άλλα φαγητά.
Η κατανάλωση ολόκληρων ελιών ή η χρήση ελαιόλαδου για ορισμένα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορα προβλήματα υγείας οπότε μπορούν να θεωρηθούν και υπερτροφή. Οι ελιές περιέχουν πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, βιταμίνη Α, χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Ε.
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Πέντε μεγάλες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι περιέχουν:
Θερμίδες: 25
Πρωτεΐνη: 0,1 γραμμάρια
Λίπος: 2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
Φυτικές ίνες: 0,4 γρ
Σάκχαρα: 0 γραμμάρια
Τα οφέλη στην υγεία από τις ελιές
1. Οστεοπόρωση
Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις ελιές μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελιές μπορεί να προστατεύουν από την οστεοπόρωση, κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα ή αδύναμα. Έχει βρεθεί ότι τα ποσοστά οστεοπόρωσης είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη,
2. Υγεία της καρδιάς
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου, ειδικά του έξτρα παρθένου ποικιλίας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο αυτής της πάθησης.
3. Μείωση του κινδύνου καρκίνου
Οι ελιές περιέχουν την αντιοξειδωτική ένωση ελαιοκανθάλη, η οποία οι ερευνητές έχουν δείξει ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Άλλες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.
4. Χαμηλότερος κίνδυνος και θεραπεία γνωστικών ασθενειών
Η ελαιοκανθάλη στις ελιές και το ελαιόλαδο συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Αυτή η ένωση αυξάνει επίσης τη δραστηριότητα του φαρμάκου donpezil, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της άνοιας.
5. Πρόληψη του διαβήτη
Έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελιών ή ελαιολάδου και της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας το σώμα να ρυθμίσει τη γλυκόζη (ζάχαρη). Η μη ρυθμισμένη γλυκόζη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
6. Μείωση της χρόνιας φλεγμονής
Η χρόνια φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψωρίασης. Οι ελιές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη χρόνια φλεγμονή. Δύο είδη αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις ελιές, η υδροξυτυροσόλη και το ολεανολικό οξύ, ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής στα ζώα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης τα οφέλη του ολεανολικού οξέος για την υγεία στην προαγωγή της υγείας του ήπατος και στη ρύθμιση των επιπέδων λίπους στο αίμα τους.
7. Άλλα οφέλη
Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία μαζί με τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση ελιών
Οι ελιές παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά βρίσκονται συχνά σε άλμη, γεγονός που τις καθιστά πλούσιες σε νάτριο (αλάτι). Μόνο μια πράσινη ελιά περιέχει 62,4 χιλιοστόγραμμα νατρίου, επομένως η περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προστεθεί γρήγορα. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να συμβάλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις οπότε φροντίστε να εξισορροπήσετε την πρόσληψη νατρίου τρώγοντας τροφές πλούσιες σε κάλιο.
Παρότι υγιεινές, οι ελιές έχουν επίσης αρκετές θερμίδες, συν το αλάτι που προαναφέραμε. Θεωρητικά 5-6 ελιές τη μέρα θα μπορούσαν να μας προσφέρουν τα οφέλη τους και να δώσουν νοστιμιά και γεύση στις σαλάτες και τα κύρια γεύματά μας.