Η ντομάτα είναι ένα φρούτο από την οικογένεια των νυχτολιθικών που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Αν και βοτανικά είναι φρούτο, γενικά τρώγεται και παρασκευάζεται σαν λαχανικό.Είναι νόστιμη, δροσερή, έχει ελάχιστες θερμίδες και μπορεί να προστεθεί σε αμέτρητες διαφορετικές συνταγές, ωμή ή μαγειρεμένη. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυλικού οξέος, βιταμίνης Κ και είναι η κύρια διατροφική πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου.
Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε νερό είναι περίπου 95%. Το άλλο 5% αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Οι περισσότερες από τις ίνες (87%) στις ντομάτες είναι αδιάλυτες, με τη μορφή ημικυτταρίνης, κυτταρίνης και λιγνίνης. Τα θρεπτικά συστατικά σε μια μικρή (100 γραμμαρίων) ωμή ντομάτα είναι:
Θερμίδες: 18
Νερό: 95%
Πρωτεΐνη: 0,9 γρ
Υδατάνθρακες: 3,9 γρ, σάκχαρα: 2,6 γρ
Φυτικές ίνες: 1,2 γραμμάρια
Λίπος: 0,2 γρ
Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών
Βιταμίνη C.
Αυτή η βιταμίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και αντιοξειδωτικό. Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα μπορεί να παρέχει περίπου το 28% της Ημερήσιας Πρόσληψης Αναφοράς (RDI).
Κάλιο.
Ένα βασικό μέταλλο, το κάλιο είναι ευεργετικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Βιταμίνη Κ1.
Γνωστή και ως φυλλοκινόνη, η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9).
Μία από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες
Λυκοπένιο.
Μια κόκκινη χρωστική ουσία και αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία. Το λυκοπένιο – το πιο άφθονο καροτενοειδές στις ώριμες ντομάτες – βρίσκεται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις στο δέρμα (φλούδα) της ντομάτας. Γενικά, όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο έχει.
Β καροτίνη.
Ένα αντιοξειδωτικό που συχνά δίνει στα τρόφιμα μια κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση, η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας.
Χλωρογενικό οξύ.
Μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, το χλωρογενικό οξύ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με αυξημένα επίπεδα
Τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία
Η κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων με βάση την ντομάτα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Υγεία της καρδιάς
Οι καρδιακές παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών – είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο. Μια μελέτη σε μεσήλικες άνδρες συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου και βήτα-καροτίνης στο αίμα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Τα αυξανόμενα στοιχεία από κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Κλινικές μελέτες προϊόντων ντομάτας δείχνουν οφέλη κατά της φλεγμονής και των δεικτών του οξειδωτικού στρες. Δείχνουν επίσης προστατευτική δράση στο εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πήξης του αίματος
Πρόληψη του καρκίνου
Ο καρκίνος είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων που εξαπλώνονται πέρα από τα φυσιολογικά τους όρια, εισβάλλοντας συχνά σε άλλα μέρη του σώματος. Μελέτες παρατήρησης έχουν επισημάνει συνδέσμους μεταξύ ντομάτας (και προϊόντων ντομάτας) και λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Μια μελέτη σε γυναίκες δείχνει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις καροτενοειδών – που βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στις ντομάτες – μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού
Υγεία του δέρματος
Οι ντομάτες θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία του δέρματος. Τροφές με βάση την ντομάτα, πλούσιες σε λυκοπένιο και άλλες φυτικές ενώσεις μπορεί να προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα.Ο συνδυασμός τοματοπολτού και ελαιόλαδου παρέχει προστασία ενάντια στην βλαβερή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή προ-κολλαγόνου, ενός δομικού συστατικού του δέρματος.