Λίγα λόγια για το τι είναι οι φυτικές ίνες:
Είναι μια ομάδα υδατανθράκων, που απαντώνται κυρίως στα τοιχώματα των φυτικών κυττάρων. Διακρίνονται στις κυτταρίνες, ημικυτταρίνες, πηκτινικά συστατικά και β-γλυκάνες ( πολλά προϊόντα άρχισαν να τονίζουν την περιεκτικότητά τους σε αυτές τελευταία!)
Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες;
- Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνοντας την κινητικότητα του, εφόσον το σώμα δεν μπορεί να τις πέψει στο λεπτό έντερο. Έτσι επιδρούν θετικά στη ρύθμιση γαστρεντερικών διαταραχών ( δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και καρκίνο του παχέος εντέρου).
- Ρυθμίζουν τη συγκέντρωση των λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερίνης σε αυτό. Έτσι η μακροχρόνια δράση τους συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
- Ρυθμίζουν τα επίπεδα συγκέντρωσης γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Χαρακτηριστικό των φυτικών ινών είναι η καθυστέρηση, μετά το γεύμα, της πέψης και της απορρόφησης των υδατανθράκων της τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρχικά, τον μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, που λειτουργεί ως παράγοντας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
- Βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης μας, προκαλώντας πρόωρο αίσθημα κορεσμού μεγάλης διάρκειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας.
Ποιές είναι οι πηγές φυτικών ινών;
- Δημητριακά: Βρώμης και ολικής άλεσης.
- Φρούτα: όλα τα είδη φρέσκων φρούτων με τον φλοιό τους.
- Χυμοί φρούτων ( ολόκληρα τα φρούτα στο μπλέντερ)
- Όλα τα λαχανικά
- Ψωμί: ολικής άλεσης, σίκαλης και με διαφόρους σπόρους.
- Ξηροί καρποί και όσπρια.
Προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν από τις φυτικές ίνες:
Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια, φουσκώματα και καούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί και με την απότομη ένταξη των φυτικών ινών στην καθημερινή μας διατροφή. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνίσταται να εντάξουμε τις φυτικές ίνες με αργό και σταδιακά αυξανόμενο ρυθμό.